Ava Giden Avlanır

Haunt ve Comic piyasası

Posted in Çizgi Roman by Bülent Başkan on October 13, 2009

Internet’teki review’ların birçoğu Todd McFarlene’in yeni comic’i Haunt’u yerin dibine sokmuş. Bunların başında da Comic Book Resources geliyor. Onun dışında birçok review blog’u da comicbookresources’tan çok  farklı şeyler söylememiş.

Haunt 2 gün kadar önce torrente cbr formatında düştü. Çektim okudum. Bu ilk sayı beklenildiği gibi cevaplardan çok sorular içeren bir sayı. Bolca aksiyon, bolca vahşet, biraz tarantino filmlerini andıran muhabbetler ve karakterle ufak bir tanışma. Haunt’u da görüyoruz; yani bir kahraman olarak. Ben örümcek adam-spawn karışımı birşey bekliyordum ve her ne kadar sadece iki sayfalık bir tanışma olsa bile  tahminlerimde çok yanılmadığımı gördüm. Tabii ki günümüz modasına uygun olarak ikisinden de daha vahşi. Daha bismillah demeden iki mafya mensubunun kafalarını koparyıor. Görünüş olarak beğendim, hal tavır hareket için konuşmak erken olsa da McFarlene:’in birçok karakterindeki hophop-zıpzıp özelliklerine sahip gibi gözüküyor.

Fakat genel olarak baktığımızda ne kadar etkleyici? Kesinlikle çok değil. Şaşırtıcı, devrim yaratıcı birşey yok ama zaten ilk sayısına bakarak bir çizgi roman hakkında comic book resources’ta olduğu gibi nasıl bu kadar kesin konuşulabilir ki? Özellikle de bu uzun süreli bir yayınsa. Spawn’ın ilk sayısı çok mu iyiydi? Ya da X-Men’in.

Esas değinmek istediğim nokta  bu: Çoğu kişi beğenmemiş haunt’u. Anlamadım neye göre beğenmemişler. Çizimlerde bir problem yok. Evet progresif ya da çok yenilikçi bir yön yok çizimlerde ancak negatif bir tarafı  olduğu da söylenemez. Ryan Ottley’in çizimlerinde McFarlane’in tarzının kokusunu alıyorsunuz ama düşünsenize; yaşayan bir çizgi roman efsanesinin karakterini resmediyorsunuz; Çizerseniz, çizimlerinizle ona bir saygı duruşu yapmak istemsizce de olsa içinizden gelir eminim ki.  Öyküden bahsetmek gerekirse…  Bittabii henüz giriş kısmındayız. Herşey bir soru işareti. Haunt’u görüyoruz ama olay nedir, bu karakterler kimlerdir hiçbiri belli değil. Comic Book Resources ve diğer bloglar  henüz ortada dahi olmayan birşeye dayanarak nasıl bu kadar acımasız eleştiriler yapılabiliyor anlamıyorum.

Haunt 

İnsanların şöyle bir huyu vardır (Bu genelde toplu histeri şeklinde nükseder): Kendi alanında ticari olarak çok başırılı kabul edilen biri, uzun süre yaptığı işe ara verip de gidip başka şeylerle uğraşır fakat yıllar sonra esas mesleğine geri dönerse insanlar tarafından bu yeni yaratımları büyük ihtimalle beğenilmez. Bu noktada bu kişinin ne yarattığının, ne kadar kaliteli bir ürün ortaya koyduğunun çok önemi yoktur. Çünkü bu beğenilmeme durumu  aslında ne o insanla, ne ortaya koyduğu ürün/çalışmayla , ne de onu beğenmeyen yıkıcı eleştirilerle ilgilidir . Bu aslında düpedüz serbest piyasadır. Çünkü bu başarılı kişi/ürün zamanında (ilk çalıştığı dönemlerde) pastadan hatırı sayılır bir pay almkatadır. Ancak bu iyi yaptığı işe ara verdiği zaman onun aldığı pay başkaları tarafından bölüşülür. Ve bu kişi tekrar piyasaya dönmeye karar verirse eğer, sektör içerisinde söz sahibi kurumlar tarafından ilgi gösterilir ancak bu ilgi büyük ihtimalle kötü eleştriler şeklinde olacaktır. Çünkü dediğim gibi pasta paylaşılmıştır ve illa ki büyük dilimi elinde tutan insanlara yağcılık yapmak yeğdir. Comic Book Resources’ın büyük bir marvel yalakası olduğundan daha önce de şüphelenmiştim. Bu 2. oldu. Ne de olsa Marvel’in Editor in Chief’i John Queseda’nın CBR’dfe column’u olduğunu da göz ardı etmemek gerek.

Haunt’un ne olduğu, 2. bir spawn etkisi yaratıp yaratamayacağı göreceğiz (Bence yaratamıyacak çünkü piyasa şu an bu tip karakterlere doymuş durumda). Ancak zaten comic book resources’ı ve hatta marvel’ı da endişelendiren bu değil. Her ne kadar McFarlene ilk sayıda sadece “inker” olarak gözükse bile karakterin yaratıcılarından biri  ve McFarlene  tehlikeli bir adam. Evet çok fazla üretken olduğu söylenemez ancak çizgi roman konusunda bugüne kadar ne yaptıysa hep 12’den vurmuştur (Hatta diğer konularda da) . Dolayısıyla Haunt,  sadece soru işaretleriyle dolu ilk sayı baz alınırsa eğer şu an piyasanın doyduğu karakter tipinden çok da farklı gözükmüyor. Ancak dediğim gibi, işin arkasındaki isim McFarlene olunca beklenti daha farklı bir boyuta ulaşıyor.

Bu arada Comic Book Resources’u daha fazla takip etmeye çalışacağım. Gerçekten şüphelendiğim gibi bir cepheleşme varsa takip ettiğim blogları da gözden geçirip daha objektif sulara yelken açmam gerekecek.

Tagged with: ,

Leave a comment