Ava Giden Avlanır

Batman 687-690 – Ya da yanlış bir gözlem

Posted in Çizgi Roman by Bülent Başkan on September 16, 2009

BM Cv688 ds

Bruce Wayne öldü bildiğiniz gibi. Biraz araştırmayla oldukça şaşırtıcı bir biçimde öldüğünü öğrendim. Bütün olayı bilmemekle birlikte Dark Glove adındaki terorist bir örgütle savaştaymış bruce. Sonunda örgütün başıyla kapışıyor ki bu Simon Hurt adında bir adam. İşler biraz ters gidiyor ve simon Batman’i vuruyor ve camdan aşağı sallıyor. Ancak onu aşağı atmadan öncee kulağına Dr. Wayne yani Bruce’un ölmüş babası olduğunu fısıldıyor. Güzel bir şok.

Hmmm. Bunu öğrenince olaylar biraz değişti gözümde. Öncelikle böyle bir süpriz sonuçsuz kalmaz diye düşünüyorum. Neil Gaiman’ın Whatever Happened To The Caped Crusader hikayesine yaptığım yorumda Bruce Wayne’in geri gelmeyeceğini düşündüğümü söylemiştim ancak bu gelişme bu düşüncemin değişmesine neden oldu. Biraz daha araştırmayla beraber eat.sleep.geek ‘te Mike Leach’in şu postuyla karşılaştım: 10 Reasons Why Bruce Wayne Beign Dead is Good for Batman.

Daha sonra da Gaiman’in hikayesinden sonraki sayıları takip etmeye karar verdim. Zaten topu topu 4 sayı var. Dick Grayson yeni Batman olmuş. Dick Grayson ilk Robin’dir. Batman’in gizli kimliğini bilen birkaç kişiden biridir. Batman Forever filminde Criss o’Donnel canlandırmıştı. ancak daha sonra Robin’likten emekli olup Nightwing olarak kendi maceralarına çıkmıştır. Her neyse. Bruce öldü ve Alfred’in de gazıyla Dick yeni Batman oldu. Yanında da üçüncü Robin Damien var. Şimdi maceraları okuduktan sonra Mike’ı bazı noktalarda haklı buldum bazılarında bulmadım. Öncelikle Dick ilk sayılarda (yani 687 falan) kesinlikle Batman olmak istemiyor. Bunu kendisi için çok ağır bir yük ve sorumluluk olarak görüyor. Ancak macera ilerlemeye devam ettikçe Dick’in bundan yavaş yavaş da olsa keyif almaya başladığını görüyoruz. Hatta öyle ki Batman olarak girdiği mevzuatlarda sırıttığını bile görüyoruz. Aha! İşte hata. Ve zaten bu hatayı da Two-Face fark ediyor ve onun gerçek Batman olmadığına uyanıyor.

Bir kere Bruce Wayne Mike’ın da dediği gibi bir nevi deliydi. Zaten onu batman yapan ve Batman’i de çekici kılan buydu. Her nekadar zengin bir aşadamı ve sözde bir playboy olsa bile aslında bir nevi super kahramanların Ted Bundy’si gibi birşeydi. Hatta öyle ki Batman Bruce’un değil, Bruce Batman’in maske takmış haliydi. Ancak Dick için aynı şeyi söylemek zor. Dick Bruce’un bıraktığı yerden Batman efsanesini sürdürmeye çalışıyor ancak tıpkı Harvey Dent’in duruma uyandığı gibi birçok düşman ve hatta dost da bence buna uyanacak. Gordon zaten uyandı. Ve gülümsüyor! Batman asla gülümsemezdi. Onu “Dark Knight” yapan özelliklerinden biri de buydu zaten. Daha önce de Batman’in yerine başkalarının geçtiğini gördük. Çok sağlıklı bir örnek olmayacak ama Bane Bruce’un belini kırdığı zaman yerini Azrael doldurmaya çalışmıştı. Azrael tam manasıyla bir deliydi ama esas çakıştıkları nokta Bruce’un Batman ile özdeşleşmiş olmasıydı.

Bütün bunlardan sonra şunu da söyleyebilirim ki Dick kesinlikle Batman  olmayı kaldıramayacak. Okuyucunun bunu kabul edeceğini düşünmüyorum. Ve şu an 690. sayıda. yani 700. sayıya az kaldı. 700 gibi büyük bir rakamda deyim yerindeyse “taşaklı” bir olay olmalı.

Ve evet Mike’ın ikinci esas söylediği şeye der katılıyorum. Yeni Robin Damien kesinlikle deli. Bunu diyaloglarda hal tavır ve hareketlerinde hatta ve hatta çizimlerinde bile görmek mmkün bence.  Yine Mike’ın söylediği bir teori var. Damien aslında Bruce Wayne. Bir tür zaman yolculuğu hikayesi. Hmmm. neden olmasın? Sonuçta ikisi de deli. Ama yine de artık bruce’un dönmeyeceğinden o kadar da emin değilim. Ticari açıdan da dönmesi gerekebilir diye düşünüyorum. Damien Bruce olsa bile hala çocuk.

Genel olarak Batman’in son halini çok sevdiğimi söyleyebilirim. Çizimler zaten çok güzel. Hikaye anlatımı ve öykünün gidişatı da çok güzel. Takipteyim, bekleyişteyim.

Tagged with:

Leave a comment